A klíma karbantartása – Ezért érdemes az ősz végén elintézni

Sokan az őszi hónapok során tesznek félre időt klímarendszerük ellenőrzésére és javítására. Az időjárás már elég hűvös ahhoz, hogy ne legyen szükség a berendezés működtetésére, de még nem túl hideg ahhoz, hogy fűtésre kelljen használni a légkondicionálókat.

Mint minden berendezés, a klímáknak is szükségük van némi odafigyelésre, hogy a legjobb teljesítményüket nyújthassák, és hosszú évekig szolgálhassák az otthon kényemét. Íme néhány nyomós érv arra, hogy miért éppen az ősz végén érdemes foglalkozni a légkondicionálók karbantartásával.

Nyugodtan telelhetünk át

Sokan klímarendszerüket is bevetik a téli hónapok során, hiszen a legtöbb modern berendezés nem csak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmas. Ez különösen a központi fűtéssel rendelkező otthonokban fontos szempont, hiszen nem mindig éri meg az egész házat vagy lakást felfűteni, ha csak egy helységben van szükségünk a melegre.

Minél tovább halogatjuk a klíma karbantartását, annál valószínűbb, hogy megfeledkezünk róla. Legrosszabb esetben azon kapjuk magunkat, hogy beköszöntött a tavasz, és egyetlen szakember sem ér rá ellenőrizni légkondicionálónkat, mert mindenki most hívja őket házhoz.

Egy hibás klímaberendezés azonnali javításra szorul

Nézzük meg, hogy miért jelent olyan nagy problémát, ha nem végezzük el időben a légkondicionálók karbantartását a hűtési szezont követően.

Ha észrevettük, hogy valami nem működött megfelelően a legutóbbi huzamosabb használat során, akkor erős lehet a csábítás, hogy addig halogassuk a karbantartást, amíg csak lehetséges – mondjuk tavaszig vagy akár nyárig is.

Ha egy légkondicionáló valamilyen módon meghibásodik, akkor sosem szabad hónapokig várni a javításával. Amint felmerül a probléma, minél előbb megoldást kell találnunk rá, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen meglepetéseket.

Előfordulhat például, hogy az első nyári hőhullám során kezdjük el használni a berendezést, ami rövid időn belül megadja magát a fokozott terhelés miatt. A problémák ugyanis csak súlyosabbakká válhatnak, miközben a klíma üzemen kívül várakozik, és meglehet, hogy be sem lehet majd kapcsolni, amikor újra szükség lenne rá.

Fontos szempont továbbá, hogy ilyenkor a szakembereknek is több idejük van az ügyfelekkel foglalkozni. Ahogy a hűtési szezon véget ér, az emberek kevesebbet foglalkoznak a klímájukkal, mert úgy vannak vele, hogy úgysem lesz szükségük rá a következő fél év során. Ez különösen a fővárosban fontos szempont, hiszen a legintenzívebb szezon során gyakran lehetetlen néhány héten belül budapesti klímaszerelőt találni.

Csere vagy javítás? Nem kell elsietni a döntést…

Amennyiben egy régi klímarendszert üzemeltetünk otthonunkban és nem vagyunk biztosak benne, hogy lecserélni vagy javítani lenne inkább érdemes, akkor a hűvösebb hónapok során bőven van időnk ezen gondolkodni. Ehhez mindenképpen ajánlott egy klímaszerelő segítségét kérni, aki felméri a rendszer állapotát, és megosztja a szakvéleményét.

Egy régi rendszert talán még meg lehet menteni néhány kisebb javítással és egy-két alkatrész cseréjével, de az is előfordulhat, hogy egy teljesen új légkondicionálóra lesz szükség.

Néha a felújított termékek jelentik a legjobb választást, míg máskor érdemesebb lehet egy modern modellt választani, hiszen a legújabb, energiatakarékos készülékek remek hosszútávú befektetések lehetnek.

Akárhogy is, érdemes még most kifizetni az ellenőrzést és a kisebb javításokat, mint teljesen új rendszert venni, amikor a meglévő váratlanul feladja a szolgálatot.

Használjuk ki, hogy a klíma jelenleg nincs használatban és hogy jó ideig nem is kell majd bekapcsolni (talán egész télen nem lesz rá szükség, ha nem szeretnénk fűteni vele).