bim modell

Több előnnyel rendelkezik a BIM modell

A modern kor nagyon sok újítást hozott el magával, amiket körültekintően kihasználva a fejlődés magasabb szakaszába lehet lépni. A BIM modell ennek az alapja, amit egyre többen használnak a tervezéshez és kivitelezéshez. A költségek nagyban csökkenthetők, amennyiben számos részlet a helyére kerül. Sok fejlesztés azon csúszik el, hogy nincs pontosan meghatározott sorrendje a dolgok menetének. Ez mostantól a múlté. A BIM modell révén a teljes megvalósítás 3 dimenziós modellekkel előre tervezhető.

Ez még nem minden, ugyanis az idő múlásával, amint még több adat kerül integrálásra a rendszerbe úgy jelentős átalakulás történik, ami 4, majd 5D-s szerkezetté áll össze. Sok előnye van a BIM modell alkalmazásának, ami között szerepel a kimagasló tervezési biztonság. Az adatok bevitelével kitűnik, ha valami nem a megfelelő irányba tolódik el, így azon még az előtt van lehetőség korrigálni, mielőtt a valóságban gondot jelenten.

Ha például bizonyos alapanyagok tervezett mennyisége nem elég, akkor a BIM modell ezt tudatni fogja és a költségtervezés ilyen téren módosulhat. Abból adódóan, ha a tervezési fázis megfelelően aprólékos, a kivitelezés gyorsabbá válik. Ilyen formában a BIM modell nen csak pénzt, de időt ugyanúgy megtakarít, ami sokszor többet jelent. A határidők betartása ilyen formában egyszerűbb lesz. Az előreláthatóság függvényében az esetleges kockázatok aránya szintén csökken. A kivitelezés nagyobb lelkesedéssel mehet végbe, ami pozitívan hat a feladatot végző személyzetre. A kezdeti plusz befektetések tehát többszörösen megtérülnek, kár lenne tehát kispórolni a rendszer alkalmazását.