Pécsre látogat Goran Bregovic

„Balkán: Újrahangolva” címet viseli az idén tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Nemzetközi Kultúrhét (ICWiP), amelyen 2010. július 24. és július 31. között színes programokkal várják a látogatókat. A rendezvény legnevesebb fellépője a világhírű gitáros-énekes és zeneszerző, Goran Bregovic lesz, aki 2010. július 31-én zenekara, a Wedding and Funeral Orchestra közreműködésével ad koncertet.

További információk:
www.icwip.hu

Veszprémi Utcazene Fesztivál

2010. július 14. és 17. között ismét megrendezésre kerül a Veszprémi Utcazene Fesztivál. A szervezők a város több pontján is színes programokkal várják a közönséget. A rendezvényen hazai és külföldi előadók is fellépnek, köztük a népszerű spanyol formáció, a Che Sudaka.

További információk:
www.utcazene.hu

Világsztárokkal zenél Herbie Hancock

A többszörös Grammy-díjas, legendás jazz-zongorista, Herbie Hancock több tucat kiváló zenész közreműködésével készítette el legújabb The Imagine Project című albumát. A pop, a rock, a soul, a jazz és a világzene olyan kiválóságai szerepelnek a lemezen, mint Seal, Pink, John Legend, Juanes, Jeff Beck, Anoushka Shankar, Ceu, Dave Matthews, Susan Tedeschi, Chaka Khan, Marcus Miller, Wayne Shorter, Oumou Sangaré, India Arie, James Morrison, Toumani Diabaté, valamint a Konono No 1, a Tinariwen, a The Chieftains és a Los Lobos. Ennek a különböző kultúrák színeit elegyítő nemzetközi zenei és videoprojektnek a születéséről az alkotók dokumentumfilmet is terveznek készíteni.

Herczku Ágnes különleges, új önálló estje

2010. június 28-án, hétfőn a Győri Táncfesztivál-on, a Richter Teremben Pár-Ének címmel lesz az ősbemutatója Herczku Ágnes, a kiváló népdalénekesnő főszereplésével, annak a különleges népdalokra és népdalfeldolgozásokra épülő produkciónak, amelyben a magyar zenei és táncélet olyan kiválóságait láthatják az érdeklődők, mint Pál István „Szalonna”, Balogh Kálmán, Vizeli Balázs vagy a Harangozó Gyula-díjas Horváth Zsófia, Makovinyi Tibor és az Év táncosának választott ifj. Zsuráfszki Zoltán. Ez az új önálló est azt az utat folytatja, amelyet az egyöntetű közönség- és szakmai sikert aratott, s már több éve műsoron lévő Arany és kék szavakkal című Herczku-est.

31. Kaláka Fesztivál

2010. július 9. és 11. között immár 31. alkalommal kerül megrendezésre a Kaláka Fesztivál. A rendezvényen olyan előadók lépnek fel, mint Halmos Béla, Miquéu Montanaro, a Fanfara Complexa, a Buda Folk Band, a Zurgó, a Napra, a Romano Drom, a Muzsikás, a Rotfront valamint a Kaláka. A koncertek mellett gyermekprogramok, kiállítás, filmvetítés és táncház várja a Diósgyőri Várba illetve Miskolcra látogató közönséget.

További információk:
www.kalakafesztival.hu

A Rendhagyó Prímástalálkozó nemzetközi sikere

A legkiválóbb hazai muzsikusokat felvonultató Rendhagyó Prímástalálkozó lemezét a neves világzenei szaklap, a brit Songlines beválogatta 69., júliusi számának Top of the World listájára. Így lemezük egyik, Megy a nap lefelé… című dala felkerül a magazin mellékleteként megjelenő válogatás CD-re is.

További információk:
www.songlines.co.uk

Futball és világzene

Hamarosan kezdődik a 2010-es labdarúgó világbajnokság, melynek johannesburgi megnyitóján több sztár is fellép, köztük a világzene olyan neves előadói, mint Amadou és Mariam, Angelique Kidjo, Hugh Masekela, Vieux Farka Touré, Vusi Mahlasela, a Soweto Gospel Choir, a Tinariwen valamint K’naan (aki a vb hivatalos dalát adja elő Shakiraval). Az eseményt 2010. június 10-én az m1 is élőben közvetíti.

IV. Athe Sam – Roma Összművészeti Fesztivál

2010. május 31. és június 6. között negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Athe Sam Fesztivál a budapesti Gödör Klub-ban. A szervezők színvonalas koncertekkel, filmvetítésekkel, színházi előadásokkal, táncházakkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket. A rendezvény sztárvendége a Chico & The Gypsies, de számos kiváló hazai előadót – Snétberger Ferenc, Kalyi Jag, Romano Drom, Mitsoura, Besh o droM, Oláh Gipsy Allstars – is láthat, hallhat a közönség.

További információk:
www.athesam.hu

Rangos elismerésben részesült Sebestyén Márta

UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) kitüntető címet adományozott a párizsi székhelyű szervezet Sebestyén Márta énekesnőnek. Története során először vehette át magyar művész ezt az elismerést.

Bucharest Tango Budapesten

A Berlinben élő fiatal román énekesnő, Oana Catalina Chitu a két világháború közötti időszak román zenei világába kalauzolja el a közönséget Bucharest Tango című produkciójával. A balkáni ízekkel fűszerezett melankolikus tangókat 2010. május 28-án a Művészetek Palotájában hallhatja a magyar közönség.

További információk:
www.mupa.hu