Környezetvédelem a Civaquaval

Az emberiség technológiai fejlődésének megannyi csodás eredménye született, amik megkönnyítik az életünket. Ám azt sokan elfelejtik, hogy nem egyedül a mienk, embereké a bolygó. A természettől büntetlenül nem vehetünk csak el, amit sokan nem vesznek eléggé komolyan. Viszont ennek jelei egyre szembetűnőbbek, egyre kevésbé tudunk elmenni mellettük anélkül, hogy egy pillanatra megállnánk és elgondolkodnánk az „emberiség művén”.

A civaqua program olyan szakemberek és civilek összefogása, akik végre nem csak tátják a szájukat és mástól várják a megoldást az egyre növekvő és sürgető problémákra. A civaqua megálmodói számos térség vízhiányára keresik a megoldásokat, amihez viszont a civilek segítségére is szükség van. Hogy miért és mit is tud tenni akár csak egyetlen magánember? Hát nagyon is sokat, hiszen mindenki csak egy valaki, de ha összefogunk tömegekké válunk és na az már valami… És essen pár szó a hogyanról is. A civaqua közel 20 éve várja,hogy a tervek megvalósuljanak,de ehhez pénzre van szükség.  Nagy tőkével és ezáltal „hatalommal” rendelkező emberek mindaddig csak ígérgetnek, amíg azt nem látják, hogy a civaqua célja valóban fontos, és nem csak a civaqua projektben résztvevők számára, hanem mindenki másnak is. Ehhez elindítottak egy petíciót, aminek az aláírásával mi egyenként is hozzájárulhatunk a vízpótlás megvalósulásához. Ha 10.000 aláírás összegyűlik, olyan civil támogatásra tesz szert a civaqua, amit a döntéshozók, nagy hatalommal és pénzzel rendelkezők már nem hagyhatnak figyelmen kívül és végre a tervek megvalósulhatnak.

Idén tavasszal a civaqua tervez a megvalósulás útjára léptek, miszerint Balmazújváros közelében megindul az ország eddigi legnagyobb vízrendezési beruházása. Ehhez nevét adat Debrecen polgármestere, Papp László, és Kósa Lajos, országgyűlési képviselő is. A civaqua tervek első lépéseként a Tócó patakon újra élő vízzé szeretnék teremteni, illetve a környékbeli erdőségek, név szerint a Szentgyörgyi erdő, az Apafai erdő és a Nagyerdő, vízpótlását szeretnék hosszú távon megoldani.