Hogyan is működik a napelem szaldó elszámolás 2024 évben?

Egy újabb visszatérő kérdés azok körében, akik egyáltalán valaha is gondolkoztak a napelemes rendszerek telepítésében: hogyan is működik akkor a napelem szaldó elszámolás 2024 évben? A kérdés teljesen jogos, hiszen az utóbbi időben annyi módosítás volt ezzel kapcsolatosan, hogy még az sem maradt követően vele egykönnyen, akinek egyébként ez volna a munkája. Szóval én teljesen megértem, ha valaki félúton feladta, aztán azt mondta, hogy majd, ha végére értetek, szóljatok. És így is lett, hálistennek vannak olyan weboldalak, ahol tényleg korrektül összefoglalták, hogy mi is történt most valójában és hogy mennyit és hogyan fog fizetni az, aki most csatlakozik a rendszerhez.

A napelemrendszer.info pontosan ilyen oldal, ahol az egyik aloldalon konkrétan ezzel foglalkoznak. A napelem szaldó elszámolás 2024 évben ugyanis már másképp fog működni, mint korábban. Az eddigi szaldó alatt az éves összesítő elszámolást lehetett érteni. Ebben az esetben az történt, hogy a jóember szépen fizette évközben a havi villanyszámlákat, amikor épp amennyit kellett, majd az év végén a szokásos összesítő számlánál megnézték, hogy mennyit használt el a központi hálózat áramából és mennyit töltött fel rá, majd ezt összegezték és csak a különbözet után kellett fizetni. Igen, ebből még azt is ki lehet hozni, hogy akár a szolgáltatónak kellett visszafizetni bizonyos összegeket. Na de, miért is volt ez jó? Hát azért, ahogyan a napelemrendszer.info is írja, mert ez kellő módon kompenzálta a napelemek hatékony működésének szezonalitását. Ez alatt azt értem, hogy tavasztól őszig nagyon jó hatásfokkal tudnak üzemelni ezek a rendszere, viszont a téli időben nem jellemző, hogy teljesítményük 25-35%-nál többet tudjanak hozni a háznak. Ez pedig annyira kicsi, hogy nyilván pont a hideg időben többre volna szükség azoknál, akik mondjuk pont a napelem miatt váltottak elektromos fűtésre. Tehát ezt a nagy különbséget hozta egyenesbe az éves szaldó lehetősége.

A napelem szaldó elszámolás 2024 évben viszont már nem működik ilyen éves formában (kivétel azoknak, akik korábban csatlakoztak a hálózatra, de róluk most nem beszélünk, olvassátok el amit a napelemrendszer.info ír). Helyette a havi szaldó az, ami befutónak látszik. Igen, jól sejtitek, hogy mindez mit is jelent: azt, hogy ez a nagy kiegyenlítettség, amit az éves elszámolás lehetősége meghozott itt megbomlik és nyáron nagyon jól fog hozni a napelem rendszer, télen viszont nagyon nem jól. Ez pedig mit jelent: azt, hogy a megtérülés lényegesen hosszabb lesz. Ezért azt gondolom, hogy élni kell minden lehetőséggel, ami ezt kedvezőbbé teheti és most pont indult egy napelemes pályázat, ahol komoly támogatásokra lehet pályázni. A napelemrendszer.info oldalon erről is mindent megtaláltok, szóval olvassatok ott tovább a témában, ha érdekel a pályázat, vagy a napelem szaldó elszámolás 2024 éves változásai.