Angol szövegírás

Miért fontos az angol szövegírás?

Ahhoz, hogy egy vállalat a hazainál szélesebb körökben is ismertté váljon, értelemszerűen legalább egy másik nyelven is kommunikálnia kell az anyanyelvén kívül. Ilyenkor, amennyiben pontosan tudjuk, melyik országot célozzuk meg, a célnyelvet is igazíthatjuk ehhez. Abban az esetben viszont, ha nem szabunk határt annak, hogy hová szeretnénk eljutni, az angol a legjobb választás, hiszen ezzel szinte bárhová és bárkihez eljutunk.

Ahhoz tehát, hogy egy vállalat a hazai pályát meghaladva a nemzetközi piacra is betörjön, az angol szövegírás nélkülözhetetlen. Minden közzétett információt, hirdetést, cikket, és természetesen a weboldalt angolul is elérhetővé kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb külföldihez eljusson.

Miben más az angol szövegírás a magyarhoz képest?

A hazai és külföldi piac alapvetően különbözik egymástól. Különböző nyelvű, különböző kultúrákban, országokban élő embereknek eltérőek az életkörülményei, szokásai, ennélfogva az igényei, elvárásai is. Amennyiben pedig a külföldön élők igényei és elvárásai eltérőek a hazaiakhoz képest, másképp is kell megszólítanunk őket. Ami egyes szövegekkel az egyik célközönség számára működhet, az könnyen lehet, hogy a másiknál nem, és fordítva.

Angol szövegírás esetén nagyon fontos tehát, hogy az ne a magyar szöveg szó szerinti fordítása legyen, hiszen így nem ér majd célba. Nem a magyar szöveget kell angolul is megírnunk, hanem ugyanabban a témában kell írnunk egy angol szöveget is, a külföldi célközönség számára. Az is könnyen lehet, hogy egészen eltérő vonatkozásokat kell majd hangsúlyoznunk.

Kik végzik az angol szövegírást?

Az ideggennyelvű szövegnek mindig a lehető legközelebb kell kerülnie a külföldi olvasóhoz. Annak érdekében pedig, hogy az angol szöveg a megfelelő formában és stílusban adja át mondanivalóját, az angol nyelvű szövegírást nagyon gyakran olyanok végzik, akik külföldön élnek vagy éltek korábban, és/vagy elsődlegesen angol munkakörnyezetben dolgoznak. Ezek az emberek ugyanis kellőképpen ismerik az élő angol nyelvet, valamint a külföldi igényeket, és könnyedén igazodnak ennek stílusához.