Hányféle kannabiszfajtát ismerünk és miből készül a kannabisz olaj?

A kannabisznövény számos különböző fajtája és fajtája van, amelyek különböző kannabinoid tartalommal és kémiai profilokkal rendelkeznek. A legismertebb kannabiszfajták között szerepelnek az alábbiak:
  1. Cannabis sativa: A kannabisz-szatíva fajták általában magasabb CBD-tartalommal rendelkeznek és alacsonyabb THC-tartalommal. Ezek a fajták gyakran enyhe, stimuláló hatást fejthetnek ki, és inkább mentális fókuszra, kreativitásra és energiára ösztönöznek.
  2. Cannabis indica: Az indica fajták általában magasabb THC-tartalommal rendelkeznek és alacsonyabb CBD-tartalommal. Ezek a fajták jellemzően relaxáló, nyugtató hatást fejtenek ki, és segíthetnek az alvászavarok enyhítésében vagy a fájdalom kezelésében.
  3. Cannabis ruderalis: Ez a fajta általában alacsony THC-tartalommal rendelkezik és magasabb CBD-tartalommal. Leginkább az autovirágzó tulajdonságaikról ismertek, ami azt jelenti, hogy nem igényelnek hosszú nappali fényperiódust a virágzásra.
  4. Hibridek: Sok kannabiszfajta hibrid, vagyis a szatíva, indica és/vagy ruderalis fajták keresztezéséből származik. Ezek a hibridek különböző arányban tartalmazhatnak THC-t és CBD-t, és ennek megfelelően különböző hatásokat fejthetnek ki.

A kannabisz olaj készítéséhez általában a kannabisznövény virágzó tetejéből vagy más részeiből nyerik ki a kívánt kannabinoidokat. Két fő típusú kannabiszolaj létezik:

  1. CBD-olaj: A CBD-olajat általában a kannabisz növényből származó CBD kivonatból állítják elő. Ezek a kivonatok általában alacsony THC-tartalommal rendelkeznek (általában 0,3% alatt), így pszichoaktív hatás nélkül használhatók.
  2. THC-olaj: A THC-olaj olyan kivonatokból készül, amelyek magasabb THC-tartalmat tartalmaznak, és pszichoaktív hatást válthatnak ki. Ezeket az olajokat gyakran orvosi vagy rekreációs célokra használják, attól függően, hogy az adott országban és államban milyen törvények vonatkoznak rájuk.

A kannabiszolajokat különböző módszerekkel lehet kivonni és előállítani, például szuperkritikus CO2 kivonatolás vagy olajkivonatolás segítségével. Fontos megjegyezni, hogy a kannabiszolajok jogi szabályozása országonként változik, és néhány helyen csak orvosi recept alapján vagy más szigorú feltételekkel lehet hozzájuk hozzáférni.